İnsan kalbinde ‘Mini Beyin’ keşfedildi
Kalp Ritminin Kontrol Mekanizması Yeniden Keşfedildi: Kalp Duvarındaki Sinir Ağı
Uzun zaman önce, kalbin beyinle bağlantılı otonom sinir sistemi tarafından kontrol edildiği düşünülüyordu. Ancak yapılan araştırmalar, kalp duvarında bulunan sinir ağının beklenenden daha karmaşık bir yapıya sahip olduğunu ve ritim düzenlemesinde bağımsız bir rol oynadığını ortaya koydu. Karolinska Enstitüsü’nden Doç. Dr. Konstantinos Ampatzis’ın açıklamasına göre, bu sinir ağı kalp atışını düzenlemede kritik bir rol oynamaktadır.
Araştırmalar, kalpte farklı işlevlere sahip birden fazla nöron türü bulunduğunu ortaya çıkardı. Bunlardan biri, kalbin “doğal uyarıcı” görevini üstlenen bir grup nörondu. Bu keşif, kalp ritminin kontrol edilme şekline ilişkin mevcut bakış açılarını değiştirirken, tedavi alanında yeni olanaklar sunmaktadır.
Yeni Tedavi Yöntemleri İçin Umutsuz
Araştırma, zebra balıklarında gerçekleştirilen çalışmalar aracılığıyla insan kalbine benzer ritim ve işlevlerin incelendiği. Araştırmacılar, kalpteki nöronların yapısını, organizasyonunu ve işlevini haritalamak için tek hücre RNA dizilemesi, anatomik incelemeler ve elektrofizyolojik yöntemler kullandılar. Dr. Ampatzis, “Farklı koşullar altında egzersiz, stres veya hastalık gibi etkilerle kalbin sinir ağı ile beyin arasındaki etkileşimi daha derinlemesine anlamak için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Kalp rahatsızlıklarına yol açan nöral ağdaki bozulmaları araştırarak yeni tedavi yöntemleri geliştirmeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
Kaynak: ScitechDaily, TRTHaber