Kilo verme ameliyatlarıyla ilgili dikkat çekici bulgu
Salı günü JAMA dergisinde yayınlanan çalışma, kilo verme ameliyatı veya ilaç ve yaşam tarzı değişiklikleri gibi cerrahi olmayan tıbbi tedavi almak üzere rastgele seçilen 262 kişinin kan şekeri seviyelerini ve ilaç rutinlerini karşılaştırdı.
Pittsburgh Üniversitesi ve diğer kurumlardan araştırmacılar, kilo verme ameliyatı geçiren katılımcıların kan şekeri seviyelerinin ameliyat olmayanlara göre önemli ölçüde düşük olduğunu ve daha az diyabet ilacı kullandıklarını yazdı. Ayrıca, ilaç kullanmadan en az üç ay boyunca diyabetik olmayan kan şekeri düzeylerine sahip olma olasılıkları da daha yüksekti.
Psikoloji profesörü ve Kilo ve Yeme Bozuklukları Merkezi’nin eski yöneticisi Dr. Thomas A. Wadden, bu araştırma “Bariatrik cerrahinin, tip 2 diyabetin kontrolünü iyileştirmede uzun vadeli etkinliğinin bugüne kadarki en sağlam kanıtını sağlıyor” dedi.
Kilo verme ameliyatı, kişinin kilo vermesine yardımcı olmak için sindirim sisteminin değiştirildiği (tipik olarak mide boyutunun küçültüldüğü) bir prosedürdür.
Araştırmada yer almayan Stanford Health Care Endokrinoloji Kliniği şefi Dr. Marilyn Tan, CNN’e, gıda alımında meydana gelen azalma ve nörohormonal değişikliklerin kan şekerini de düşürdüğünü ve dolayısıyla tip 2 diyabeti tedavi ettiğini yazdı.
Tan, “Geleneksel diyabet ilaçlarından daha invaziv bir seçenek olmasına ve büyük bir işlem olmasına rağmen, uzun vadeli sağlığa da bir yatırımdır” dedi.